Mijn eigenzinnige, gevoelige kleuter

Nog 1 week en het nieuwe schooljaar begint. Voor ons is het zeker geen week te vroeg.

Hoewel we zeer dankbaar zijn dat Ruby de voorbije twee maanden af en toe heeft kunnen logeren bij haar oma’s en opa’s, merken we dat het weer tijd is voor regelmaat. Regelmaat en structuur. Vooral structuur, want na bijna 4 jaar beginnen we onze dochter al goed te kennen.

Zo’n nieuwe baby is geweldig en veel structuur heeft die nog niet nodig. Flynn drinkt, slaapt en lacht wanneer het hem past en dat is helemaal oke.

En dan is er Ruby, onze eigenzinnige, gevoelige kleuter. Ze is bij momenten ontzettend vermoeiend en heeft een zeer vurig karakter. Ze weet wat ze wil en wanneer ze het wil en dat laat ze duidelijk merken. ze heeft een zeer uitgesproken karakter en daar is zeker niks mis mee. Ik heb liever een kind met een mening dan eentje dat overal volgzaam in is. De ochtenden en avonden zijn het zwaarst. ’s Morgens zegt ze overal neen tegen en wil ze haar kleren niet aandoen en ’s avonds is ze te moe om nog geduld te hebben. Als vermoeide ouder met onderbroken baby-nachten zakt het level aan geduld ook wel eens.

Maar naast die eigenzinnigheid en koppigheid, schuilt er in mijn fierce little lady een ontzettend zachte meid. Ze kan geen dag zonder kusjes en knuffels voor haar broer, mama of papa. ’s Avonds in bed wil ze nog even dat wij bij haar liggen en dan kan ik in alle rust vragen naar haar dag. Ik heb ook geen arts nodig om te bevestigen dat Ruby hoogsensitief is. Ik herken de signalen omdat ik zelf weet wat het is om gevoelig te zijn aan prikkels en alles dubbel zo hard binnen komt.

Een voorbeeld: Ruby zag haar volledig vernieuwde slaapkamer met extraatjes en reageerde niet zoals verwacht. Gewoonlijk ben je als kind onmiddellijk superblij, maar bij Ruby ging het net iets anders. Ze roepte eerst iets onhoorbaar, bewoog wat met haar armen en liep dan haar kamer uit. Ze kwam erna terug om alles in haar op te nemen en te verkennen.

Ruby beleeft zeer intens. Ze moet ook tijd krijgen om te wennen aan nieuwe mensen en nieuwe omgevingen. Na een drukke dag kan ze niet altijd makkelijk inslapen, ze moet de voorbije dag kunnen verwerken. Ruby stelt zich ook bij alles vragen en is vaak perfectionistisch en vergeet niks. Als iemand die ze graag ziet verdriet heeft, zie je dat haar dat ook raakt en dat haar overstuur maakt. Ze heeft letterlijk een grote mond en klein hartje.

Mijn lieve kleuter, ik weet niet altijd hoe ik met je woede uitbarstingen of boosheid moet omgaan, maar ik begrijp maar al te goed dat er in die woede en boosheid ook heel wat onzekerheid en zachtheid schuilgaat. Dus daarom… vanaf 3 september zijn wij en zeker ook jij, klaar voor een nieuw schooljaar met structuur en ‘weten wat komen gaat’ ❤️

IMG_1132

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.