Zeven dagen in de week

Al zolang als Ruby kan praten en begrijpen wat wij zeggen, heeft ze een olifantengeheugen. Als wij bijvoorbeeld op maandag zeggen dat we gaan zwemmen tijdens het weekend, mogen wij elke dag antwoorden op de vraag: “Is het vandaag al zwemmen?” Ze vergeet letterlijk niks dat voor haar interessant is.

Op het oudercontact kwam aan bod dat Ruby moeite heeft met tijdsaanduiding. Ze kan gisteren en morgen bijvoorbeeld nog niet goed plaatsen. Oké ja, logisch ook wel hé, ze is nog maar vier. Maar net dat zorgt ervoor dat ze alles wel hoort en onthoudt dat leuk is voor haar, maar ze kan het allemaal niet plaatsen in tijd. Ook hier weer: logisch, ze is nog maar vier.

Wij merken al even dat Ruby vaak onrustig, kwaad en verdrietig wordt als ze iets niet goed kan plaatsen. Ze heeft een duidelijke houvast en visualisatie nodig.
Daarom ben ik deze zomervakantie aan het knutselen gegaan. Ik waande me toch eventjes een kleuterjuf die het begin van haar schooljaar aan het voorbereiden was.
Ik maakte voor Ruby een weekkalender. Een kalender waarmee ze de dagen van de week kan oefenen, maar ook een kalender waarmee ze de dagen kan visualiseren. Telkens er iets op de planning staat voor haar, zal ze dat aan de hand van pictogrammen kunnen volgen.
De pictogrammen breiden wekelijks uit. Zo heeft ze al pictogrammen met de foto van haar babysit, voor de balletles, foto’s van haar oma’s en opa’s zodat ze weet wanneer ze hen zal zien. Ook heeft ze pictogrammen voor als we met broer of haar naar de dokter moeten, wanneer ze zwemles zal hebben en wanneer er een vriendinnetje komt spelen.

IMG_3688IMG_3687

We zijn nu aan onze 3e week met de kalender en ik merk toch dat ze heel wat rustiger is. Ze weet iedere dag welke dag het precies is en ze kan ook altijd terug kijken op haar kalender om te zien wat er nog op het programma staat.
Het is een echte schot in de roos!

Hebben jullie nog ideetjes voor leuke pictogrammen / cartoons? Alle tips zijn welkom zodat we een toffe en bruikbare collectie kunnen aanleggen.

Liefs x

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.